skip to content

OŚWIADCZENIE O OCHRONIE DANYCH

OŚWIADCZENIE O OCHRONIE DANYCH


Niniejsze Oświadczenie o Ochronie Danych odnosi się do stron internetowych firmy Motorola Solutions ("MSI", "my", "nasze"), w tym ich wersji mobilnych, oraz do Rozwiązań, które zawierają odnośniki lub odwołania do naszego Oświadczenia o Ochronie Danych, i opisuje sposób, w jaki traktujemy dane osobowe, oraz dostępne dla Ciebie możliwości wyboru dotyczące zbierania, wykorzystywania, dostępu, uaktualniania i korygowania Twoich danych osobowych. Możemy podawać dodatkowe informacje dotyczące zbierania lub wykorzystywania danych osobowych podawanych przed lub w czasie zbierania danych, jeżeli wymagają tego obowiązujące przepisy o ochronie danych. Niektóre strony internetowe i Rozwiązania firmy Motorola Solutions mogą posiadać odrębną dokumentację dotyczącą prywatności, opisującą, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe dla danej strony internetowej lub Rozwiązania. W zakresie, w jakim taka konkretna polityka dla danej strony internetowej lub Rozwiązania będzie niezgodna z niniejszym Oświadczeniem, taka konkretna polityka będzie miała pierwszeństwo. Niniejsze Oświadczenie o Ochronie Danych nie stanowi umowy i nie tworzy żadnych praw ani obowiązków prawnych.

Niniejsze Oświadczenie będzie aktualizowane przez nas od czasu do czasu. Data ostatniej aktualizacji niniejszego Oświadczenia jest podana w dolnej części dokumentu.

Administratorzy danych osobowych zbieranych za pośrednictwem stron internetowych Motorola Solutions są wskazani tutaj.

Przyjęliśmy zbiór Wiążących Reguł Korporacyjnych („WRK” lub "BCR" – ang. Binding Corporate Rules), które zostały zatwierdzone przez właściwe organy ochrony danych osobowych w Unii Europejskiej, i weszły w życie w dniu 2 maja 2013 r. Aby uzyskać kopię naszych WRK, kliknij tutaj. WRK mają na celu zapewnienie, że dane osobowe objętych nimi osób w Unii Europejskiej są chronione podczas przetwarzania przez którekolwiek z naszych podmiotów zależnych na całym świecie. Zatwierdzenie przez brytyjskiego Komisarza ds. ochrony informacji (Information Commissioner) w zakresie Wiążących Reguł Korporacyjnych jest dostępne na stronie internetowej ICO UK.

Do celów niniejszego Oświadczenia o Ochronie Danych wykaz stosownych podmiotów w zakresie WRK w Unii Europejskiej można znaleźć tutaj.

Kontakt

Zasady dotyczące plików cookie

Niniejsza strona opisuje zasady dotyczące plików cookie dla www.motorolasolutions.com/pl_pl.html (Strona Internetowa). Jeżeli użytkownik nie akceptuje niniejszych zasad dotyczących plików cookie, prosimy o niekorzystanie z tej strony internetowej.

Masz możliwości wyboru w zakresie korzystania z plików cookie. MSI opracowała narzędzie internetowe, które pomaga identyfikować pliki cookie, które wykorzystujemy na stronie www.motorolasolutions.com/pl_pl.html (Strona internetowa). i zarządzać nimi. Niniejsze Oświadczenie zawiera również informacje o tym, jakie pliki cookie są wykorzystywane przez Motorola Solutions i jaki jest ich cel, tak aby Twój "wybór" opierał się na zrozumieniu, jakie informacje Motorola Solutions zbiera za pośrednictwem plików cookie oraz w jaki sposób te informacje będą wykorzystywane.

Co to są pliki cookie?

Prawidłowe działanie niemal każdej nowoczesnej strony internetowej wymaga gromadzenia pewnych podstawowych informacji dotyczących jej użytkowników. W tym celu strona tworzy pliki znane jako pliki cookie ("ciasteczka") – małe pliki tekstowe – na komputerach użytkowników. Pliki cookie mają na celu umożliwić stronom internetowym rozpoznawanie użytkowników przy kolejnych wizytach, a także autoryzowanie innych wyznaczonych witryn, aby rozpoznawały tych użytkowników w określonym celu.

Pliki cookie wykonują wiele różnych zadań, które sprawiają, że Twoje korzystanie z Internetu jest znacznie płynniejsze i bardziej interaktywne. Na przykład są one używane do zapamiętywania Twoich preferencji na często odwiedzanych przez Ciebie stronach, zapamiętywania Twojego identyfikatora użytkownika i zawartości Twoich koszyków zakupowych, a także do ułatwienia efektywnej nawigacji między stronami. Pomagają także zapewnić, że reklamy, które widzisz w Internecie, są bardziej dopasowane do Twoich preferencji i zainteresowań. Wiele danych zbieranych przez pliki cookie – choć nie wszystkie – jest anonimowych, jednak niektóre z nich mają na celu wykrywanie wzorców przeglądania i przybliżonej lokalizacji geograficznej w celu poprawy działania strony dla użytkowników.

Niektóre strony internetowe mogą również zawierać obrazy zwane plikami "web beacon" (znane również jako "czyste pliki GIF"). Pliki web beacon zbierają jedynie ograniczone informacje, w tym numer pliku cookie, znacznik czasu i rekord strony, na której zostały umieszczone. Strony internetowe mogą również zawierać pliki web beacon umieszczone przez reklamodawców zewnętrznych. Te pliki nie zawierają żadnych danych osobowych możliwych do zidentyfikowania i są wykorzystywane wyłącznie do śledzenia skuteczności określonej kampanii (np. poprzez liczenie liczby odwiedzających).

Informacje zbierane przez pliki cookie i web beacon nie są identyfikującymi danymi osobowymi.

Jak wykorzystujemy pliki cookie?

Zbieramy pewną liczbę plików cookie od naszych użytkowników z różnych powodów – nie tylko w celu śledzenia naszej własnej wydajności, ale także aby dostarczać Ci treści dostosowane do Twoich indywidualnych wymagań oraz poprawiać ogólny odbiór strony internetowej ("user experience"). Pliki cookie, z których korzystamy, między innymi umożliwiają użytkownikom rejestrację w celu dodawania komentarzy, pozwalają nam obliczyć liczbę odwiedzających nas osób – oczywiście anonimowo – oraz czas, jaki spędzają na naszej stronie.

Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby szanować prywatność użytkowników. Używamy plików cookie do monitorowania i poprawy jakości usług, produktów i rozwiązań. Czasami umieszczamy na naszych stronach internetowych łącza do towarów i usług oferowanych przez podmioty zewnętrzne. Pliki cookie mogą być używane do śledzenia Twoich odwiedzin na stronach internetowych podmiotów zewnętrznych.

Uważamy, że Twoje doświadczenia z użytkowania tej witryny mogą ulec pogorszeniu w przypadku, gdy zrezygnujesz z wykorzystywania przez nas plików cookie.

W naszym Oświadczeniu o Ochronie Danych dostępny jest również szczegółowy opis sposobu wykorzystywania zbieranych przez nas danych – kliknij tutaj.

Pliki cookie wykorzystywane przez tę stronę są podzielone na następujące kategorie:

Jakie są typy plików cookie i które z nich wykorzystujemy?

Istnieją dwa typy plików cookie:

  • Trwałe pliki cookie pozostają w urządzeniu użytkownika przez okres określony w pliku. Są one uruchamiane za każdym razem, gdy użytkownik odwiedzi stronę internetową, która utworzyła dany plik cookie.
  • Sesyjne pliki cookie mają charakter tymczasowy. Umożliwiają operatorom stron internetowych powiązanie działań użytkownika podczas sesji przeglądarki. Sesja przeglądarki rozpoczyna się, gdy użytkownik otworzy okno przeglądarki i kończy się po zamknięciu okna przeglądarki. Po zamknięciu przeglądarki wszystkie sesyjne pliki cookie są usuwane.

Ogólnie rzecz biorąc, pliki cookie pełnią cztery różne funkcje i można je podzielić w następujący sposób: "niezbędne", "wydajnościowe", "funkcjonalne" i "reklamowe" pliki cookie.

Niezbędne pliki cookie są potrzebne do poruszania się po stronie internetowej i korzystania z jej funkcji. Bez nich nie można korzystać z podstawowych usług, takich jak rejestracja czy koszyki zakupowe. Te pliki cookie nie zbierają na Twój temat, które mogłyby zostać użyte do celów marketingowych czy zapamiętania odwiedzanych przez Ciebie miejsc w Internecie.

Przykłady wykorzystywania przez nas "niezbędnych" plików cookie obejmują:

  • Ustawianie niepowtarzalnych identyfikatorów dla każdej osoby odwiedzającej witrynę, dzięki czemu można analizować dane liczbowe dotyczące strony.
  • Umożliwienie Ci logowania się do witryny jako zarejestrowany użytkownik.

Wydajnościowe pliki cookie zbierają anonimowe dane do celów statystycznych na temat tego, w jaki sposób odwiedzający korzystają z witryny internetowej. Nie zawierają one danych osobowych i są wykorzystywane w celu poprawy Twoich doświadczeń z użytkowania witryny.

Oto kilka przykładów tego, w jaki sposób korzystamy z wydajnościowych plików cookie:

  • Gromadzenie danych na temat wizyt na stronie internetowej, w tym liczby odwiedzających i liczby wizyt, czasu spędzonego na stronie, klikniętych stron lub miejsc, z których pochodzą odwiedzający.
  • W celu porównania z innymi witrynami internetowymi z wykorzystaniem danych zebranych przez akceptowane w branży firmy pomiarowe i badawcze.

Informacje dostarczane przez wydajnościowe pliki cookie pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób korzystasz ze strony internetowej; na przykład, czy odwiedzałeś tę stronę już wcześniej, co przeglądałeś lub kliknąłeś i w jaki sposób znalazłeś naszą stronę. Możemy wtedy wykorzystać te dane w celu poprawy naszych usług.

Jeżeli zarejestrowałeś się na naszej stronie internetowej, możemy połączyć dane z narzędzi analitycznych i ich plików cookie z informacjami podanymi przez Ciebie, co pozwala nam bardziej spersonalizować Twoje wrażenia związane z korzystaniem ze strony. Robimy to na przykład poprzez rekomendowanie określonych treści na podstawie informacji o Twoim zachowaniu przy przeglądaniu lub dostosowanie treści wiadomości e-mail, aby były bardziej interesujące. Postępujemy tak wyłącznie po otrzymaniu od Ciebie odpowiedniej zgody.

Funkcjonalne pliki cookie umożliwiają użytkownikom dostosowanie wyglądu witryny internetowej: mogą one zapamiętywać nazwy użytkowników, preferencje językowe i regiony oraz mogą być używane w celu zapewnienia bardziej osobistych usług.

Oto kilka przykładów tego, w jaki sposób korzystamy z funkcjonalnych plików cookie:

  • Przechowywanie Twoich preferencji użytkownika
  • Ograniczanie liczby przypadków, w których wyświetlane są określone reklamy (zwane czasem „ograniczaniem częstotliwości”).
  • Zapamiętywanie, czy byłeś już na tej stronie internetowej, aby wiadomości przeznaczone dla odwiedzających po raz pierwszy nie były wyświetlane.

Reklamowe pliki cookie są wykorzystywane w celu dostarczania reklam bardziej odpowiednich dla Ciebie, ale mogą również ograniczać liczbę wyświetleń określonej reklamy i być wykorzystywane do tworzenia wykresów efektywności kampanii reklamowej poprzez śledzenie kliknięć użytkowników. Mogą również zapewniać bezpieczeństwo w transakcjach. Zazwyczaj są one umieszczane przez zewnętrzne sieci reklamowe za zgodą operatora strony internetowej, ale mogą być też wprowadzane przez samego operatora. Zapamiętują one Twoje wcześniejsze odwiedziny, i mogą udostępniać tę informację innym organizacjom, w tym innych reklamodawcom. Nie umożliwiają one jednak identyfikacji Twojej osoby, ponieważ zebrane dane nigdy nie są powiązane z Twoim profilem.

Poniżej przedstawiono dwa główne sposoby wykorzystania reklamowych plików cookie:

  • W przypadku reklam opartych na zainteresowaniach (lub zachowaniach w Internecie) pliki cookie są umieszczane w Twoim urządzeniu użytkownika przez zewnętrznych dostawców usług, zapamiętują Twoją aktywność w zakresie przeglądania stron i grupują Twoje zainteresowania w celu dostarczania Ci ukierunkowanych reklam bardziej przydatnych podczas odwiedzania strony internetowej. Twoja wcześniejsza aktywność przeglądania witryn w Internecie może być także wykorzystywana do wywnioskowania informacji o Tobie, takich jak Twoje dane demograficzne (wiek, płeć itp.).
  • "Retargeting" to forma reklamy opartej na zainteresowaniach, która umożliwia naszym partnerom reklamowym wyświetlanie reklam wybranych na podstawie Twojej aktywności przeglądania poza naszą stroną internetową. Umożliwia to firmom pokazywanie reklam użytkownikom, którzy wcześniej odwiedzili ich stronę internetową. Takie pliki cookie są zazwyczaj umieszczane w Twoim urządzeniu przez zewnętrzne sieci reklamowe.

Bez tych plików cookie reklamy internetowe, które będziesz otrzymywać, będą w mniejszym stopniu dostosowane do Twoich zainteresowań. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat reklam opartych na zainteresowaniach, w tym w jaki sposób można zrezygnować z tych plików cookie, odwiedź stronę www.youronlinechoices.com

Jak mogę kontrolować moje pliki cookie?

Możesz zmienić swoje tutaj.

Należy mieć świadomość, że wszelkie preferencje zostaną utracone w przypadku usunięcia plików cookie, a wiele witryn nie będzie działać prawidłowo lub utraci pewne funkcje. Z tych względów nie zalecamy wyłączania plików cookie podczas korzystania z naszej strony internetowej.

Ponadto większość przeglądarek akceptuje pliki cookie automatycznie, ale jeżeli wolisz, możesz zmienić ustawienia przeglądarki, aby usunąć pliki cookie lub uniemożliwić ich automatyczną akceptację. Na ogół masz możliwość sprawdzenia posiadanych plików cookie i ich indywidualnego usuwania, blokowania plików cookie od podmiotów zewnętrznych lub plików cookie z konkretnych witryn, akceptowania wszystkich plików cookie, otrzymywania powiadomień o wydaniu pliku cookie lub odrzucania wszystkich plików cookie. Przejdź do menu "Opcje" lub "Preferencje" w swojej przeglądarce, aby zmienić ustawienia, oraz sprawdź następujące łącza, aby uzyskać więcej informacji dotyczących konkretnych przeglądarek.

Ustawienia plików cookie w przeglądarce Firefox
Ustawienia plików cookie w przeglądarce Chrome

Wiele z naszych stron internetowych korzysta z Google Analytics, usługi analitycznej sieci WWW oferowanej przez Google, Inc. ("Google"). Dodatkowe informacje na temat korzystania z Google Analytics znajdują się w zasadach ochrony danych firmy Google dostępnej tutaj. Możesz również zapoznać się z aktualnie dostępnymi opcjami rezygnacji ("opt-out") przedstawionymi tutaj.

Zgoda użytkownika

Przez dalsze korzystanie z naszej strony wyrażasz zgodę na umieszczanie plików cookie na Twoim urządzeniu. Jeżeli zdecydujesz się nie otrzymywać naszych plików cookie, nie możemy zagwarantować, że Twoje doświadczenie związane z korzystaniem ze strony będzie tak pełne, jak w przeciwnym wypadku.

Narzędzia mediów społecznościowych

Na niektórych naszych stronach internetowych umieszczamy również narzędzia do obsługi mediów społecznościowych, aby umożliwić wymianę informacji w Internecie pomiędzy zarejestrowanymi użytkownikami tych portali. Są to fora internetowe, wiki, blogi i inne platformy społecznościowe.

Podczas rejestracji w takich narzędziach społecznościowych możesz zostać poproszony/poproszona o podanie niektórych danych osobowych. Dane podawane przy rejestracji podlegają ochronie zgodnie z niniejszym Oświadczeniem o Ochronie Danych. Po zakończeniu rejestracji wszelkie inne dobrowolnie zamieszczane przez Ciebie treści, jak zdjęcia, informacje, opinie lub jakiekolwiek inne dane osobowe udostępniane innym użytkownikom na tych platformach społecznościowych mogą być udostępniane innym osobom, zarówno w firmie Motorola Solutions, jak i poza nią.

Jeśli nie życzysz sobie, aby informacje te były szeroko dostępne, możesz anulować rejestrację w dowolnym momencie. Jednak po anulowaniu rejestracji możesz utracić możliwość korzystania z tych platform społecznościowych, a informacje udostępnione przez Ciebie wcześniej będą nadal dostępne za pośrednictwem tych platform.

 

Fuzje, przejęcia lub sprzedaż

Możemy brać udział lub angażować się w biznesowe transakcje korporacyjne, takie jak fuzje, przejęcia, joint venture, finansowanie lub sprzedaż aktywów spółki. Możemy ujawniać, przenosić lub przekazywać dane osobowe stronom trzecim podczas negocjacji takiej transakcji, w związku z taką transakcją lub jako aktywa podlegające takiej transakcji.

Ponadto w mało prawdopodobnym przypadku naszego bankructwa lub niewypłacalności, Twoje dane osobowe mogą zostać ujawnione, przeniesione lub przekazane stronom trzecim w związku z postępowaniem lub rozdysponowaniem naszych aktywów.

 

 

Jakie mam możliwości wyboru w zakresie zbierania, wykorzystywania i przekazywania moich danych osobowych?

My lub nasi partnerzy biznesowi możemy od czasu do czasu wysyłać Ci wiadomości e-mail lub przesyłki pocztowe dotyczące naszych produktów i usług. Jeżeli nie chcesz otrzymywać takich informacji, poinformuj nas o tym podczas udostępniania nam danych osobowych, lub postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w korespondencji, aby usunąć swoje nazwisko z naszych list mailingowych. Możesz zarządzać swoimi preferencjami dotyczącymi komunikacji za pośrednictwem Centrum Preferencji Komunikacji.

W przypadku niektórych promocji będziemy zwracać się z prośbą o podanie adresu poczty elektronicznej, aby móc skontaktować się z Tobą w razie wygranej. Uczestnictwo w tego typu promocjach związane jest z możliwością otrzymywania wiadomości e-mail dotyczących promocji. Czasami takie promocyjne wiadomości e-mail mogą zawierać spersonalizowane reklamy. Jeżeli nie chcesz otrzymywać takich reklam, możesz zdecydować o nieuczestniczeniu w takich promocjach lub konkursach.

Prosimy zwrócić uwagę, że poprzez odmowę podania danych osobowych oraz poprzez brak lub wycofanie zgody na wykorzystywanie danych osobowych do wyżej podanych celów, uczestnictwo Twoje lub Twojej firmy w różnego rodzaju programach lub działaniach sponsorowanych przez nas może stać się niemożliwy.

Jeżeli utworzyłeś "profil użytkownika" na stronie internetowej firmy Motorola Solutions, możesz zmieniać podane przez siebie informacje, odwiedzając tę sekcję witryny i ponownie podając swoje dane. Poszczególne osoby są odpowiedzialne za dostarczenie nam dokładnych i pełnych danych osobowych oraz za skontaktowanie się z nami, jeśli wymagana jest korekta tych danych. Dokładamy wszelkich starań, aby posiadane przez nas informacje o klientach były poprawne.

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w niektórych krajach lub systemach prawnych (np. w stanach Kalifornia, Nevada czy w Unii Europejskiej), możesz również mieć określone prawa w odniesieniu do swoich danych osobowych, z których możesz skorzystać kontaktując się z nami. Dodatkowe informacje na temat praw dostępnych w określonych systemach prawnych znajdują się w naszym Oświadczeniu o Ochronie Danych.

Prosimy o kierowanie wszelkich pytań dotyczących praktyk ochrony danych obowiązujących w firmie Motorola Solutions na adres privacy1@motorolasolutions.com.

Jak się z nami skontaktować?

W przypadku innych pytań, uwag lub wątpliwości dotyczących naszych praktyk ochrony danych prosimy o kontakt z naszym Biurem ds. Ochrony Danych pod adresem privacy1@motorolasolutions.com. Jeżeli chcesz skorzystać z przysługujących Ci praw zgodnie z obowiązującymi przepisami, prosimy o wypełnienie formularza znajdującego się tutaj.

Data Protection Officer
Motorola Solutions, Inc.
500 W. Monroe
Chicago, IL USA 60661-3618
USA

privacy1@motorolasolutions.com.

Punkty kontaktowe ds. ochrony danych w UE

Firma Motorola Solutions, Inc. wyznaczyła konkretnych przedstawicieli, z którymi można się kontaktować w UE w następujących krajach: Niemcy, Grecjae, Włochy, Polska, Portugalia, Hiszpania and Wielka Brytania. Można również wysłać e-mail na adres privacy1@motorolasolutions.com, podając kraj zamieszkania, a my skierujemy Cię do odpowiedniego przedstawiciela ds. ochrony danych osobowych firmy Motorola Solutions w UE.