skip to content

OŚWIADCZENIE O PRYWATNOŚCI

OŚWIADCZENIE O PRYWATNOŚCI


Motorola Solutions („MSI”) uznaje, że prywatność i bezpieczeństwo mają istotne znaczenie dla większości osób korzystających z Internetu, w tym dla klientów. W niniejszym Oświadczeniu opisano, w jaki sposób Motorola Solutions zbiera, wykorzystuje i chroni informacje podawane przez użytkownika w przypadku korzystania z witryn www.motorolasolutions.com;  airwavesolutions.co.uk;  avigilon.com;  kodiakptt.com;  spillman.com;  vestapublicsafety.com; waveoncloud.com (nasze „strony internetowe”) zgodnie z właściwym ustawodawstwem krajów, w których takie dane są przetwarzane. Korzystając z naszych stron internetowych, użytkownik wyraża zgodę na zbieranie i wykorzystanie informacji przez Motorola Solutions zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami. Wszelkie zmiany w niniejszym Oświadczeniu będą opublikowane na naszych stronach internetowych. Motorola Solutions podejmie odpowiednie i uzasadnione środki w celu poinformowania użytkownika o aktualizacji niniejszego Oświadczenia zgodne z istotnością dokonywanych zmian oraz w celu uzyskania jego zgody na wszelkie istotne zmiany, jeśli i kiedy będzie to wymagane przez obowiązujące przepisy dotyczące ochrony danych. Przez sprawdzenie daty wyświetlanej w dolnej części Oświadczenia użytkownik może sprawdzić, kiedy niniejsze Oświadczenie zostało ostatnio zaktualizowane.    

Administratorzy danych osobowych zbieranych za pośrednictwem stron internetowych Motorola Solutions są zarejestrowani w biurze ds. danych osobowych Information Commissioner’s Office i są wskazani poniżej:

  • Motorola Solutions UK Limited                                  Numer rejestracyjny Z7243174
  • Motorola Solutions Services Limited                         Numer rejestracyjny Z1847582
  • Motorola Solutions, Inc                                              Numer rejestracyjny Z9428854
  • Kierownicy Programu Emerytalnego Motorola          Numer rejestracyjny Z8546778

Motorola Solutions przyjęła zbiór Wiążących Wewnętrznych Zasad („WWZ”), które zostały zatwierdzone przez właściwe organy ochrony danych osobowych w Unii Europejskiej, począwszy od 2 maja 2013 r. Aby uzyskać kopię WWZ firmy Motorola Solutions, kliknij tutaj. TStosowanie WWZ zapewnia, że dane osobowe przetwarzane przez którekolwiek z podmiotów zależnych od Motorola Solutions Inc. na całym świecie są bezpieczne i zgodne z wymogami Unii Europejskiej. Upoważnienie komisarza ds. informacji w zakresie Wiążących Wewnętrznych Zasad jest dostępne na stronie brytyjskiego biura ICO.

Niniejsze Oświadczenie o prywatności określa zasady ochrony prywatności na stronach publicznych Motorola Solutions. Ma ono zastosowanie do stron internetowych obsługiwanych przez firmę Motorola Solutions, Inc. oraz jej jednostki powiązane i spółki zależne na całym świecie lub w jej/ich imieniu.

Do celów niniejszego Oświadczenia o prywatności wykaz odnośnych jednostek i spółek można znaleźć tutaj.

Kontakt

ZASADY DOTYCZĄCE PLIKÓW COOKIE

Niniejsza strona opisuje zasady dotyczące plików cookie dla www.motorolasolutions.com/pl_pl.html (Strona internetowa). Jeżeli użytkownik nie akceptuje niniejszych zasad dotyczących plików cookie, prosimy o niekorzystanie z tej strony internetowej.

Masz możliwości wyboru w zakresie korzystania z plików cookie. MSI opracowała narzędzie internetowe, które pomaga identyfikować pliki cookie, które wykorzystujemy na stronie www.motorolasolutions.com/pl_pl.html (Strona internetowa). i zarządzać nimi. Niniejsze Oświadczenie zawiera również informacje o tym, jakie pliki cookie są wykorzystywane przez Motorola Solutions i jaki jest ich cel, tak aby „wybór” użytkownika opierał się na zrozumieniu, jakie informacje Motorola Solutions zbiera za pośrednictwem plików cookie oraz w jaki sposób te informacje będą wykorzystywane.

Co to są pliki cookie?

Prawidłowe działanie niemal każdej nowoczesnej strony internetowej wymaga gromadzenia pewnych podstawowych informacji dotyczących jej użytkowników. W tym celu strona tworzy pliki znane jako pliki cookie – małe pliki tekstowe – na komputerach użytkowników. Pliki cookie zostały zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwić stronom internetowym rozpoznawanie użytkowników przy kolejnych wizytach, a także autoryzowanie innych wyznaczonych witryn, aby rozpoznawały tych użytkowników w określonym celu.

Pliki cookie wykonują wiele różnych zadań, które sprawiają, że korzystanie z Internetu jest znacznie płynniejsze i bardziej interaktywne. Na przykład są one używane do zapamiętywania preferencji użytkownika na odwiedzanych stronach, zapamiętywania identyfikatora użytkownika i zawartości koszyków zakupowych, a także ułatwiają efektywną nawigację między stronami. Pomagają także zapewnić, aby reklamy wyświetlane w Internecie lepiej odpowiadały preferencjom i zainteresowaniom użytkownika. Wiele zbieranych przez nas danych — choć nie wszystkie — jest anonimowych, jednak niektóre z nich mają na celu wykrywanie wzorców przeglądania i przybliżonej lokalizacji geograficznej w celu poprawy działania strony dla użytkowników.

Niektóre strony internetowe mogą również zawierać obrazy zwane „sygnałami nawigacyjnymi” (inna nazwa: czyste pliki GIF). Sygnały nawigacyjne zbierają jedynie ograniczone informacje, w tym numer pliku cookie, znacznik czasu i rekord strony, na której zostały umieszczone. Strony internetowe mogą również zawierać sygnały nawigacyjne od reklamodawców zewnętrznych. Sygnały te nie zawierają żadnych danych osobowych i są wykorzystywane wyłącznie do śledzenia skuteczności określonej kampanii (np. poprzez liczenie liczby odwiedzających).

Informacje zbierane przez pliki cookie i sygnały nawigacyjne nie są identyfikującymi danymi osobowymi.

Jak wykorzystujemy pliki cookie?

Zbieramy pewną liczbę plików cookie od naszych użytkowników z różnych powodów — nie tylko w celu śledzenia naszej własnej wydajności, ale także aby dostarczać treści dostosowane do indywidualnych wymagań użytkowników oraz poprawiać ogólny odbiór strony internetowej. Pliki cookie przykładowo umożliwiają użytkownikom rejestrację w celu dodawania komentarzy, pozwalają nam obliczyć liczbę odwiedzających nas osób — oczywiście anonimowo — oraz czas, jaki pozostają na naszej stronie.

Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby szanować prywatność użytkowników. Używamy plików cookie do monitorowania i poprawy jakości usług, produktów i rozwiązań. Czasami umieszczamy na naszych stronach internetowych łącza do towarów i usług oferowanych przez strony trzecie. Pliki cookie mogą być używane do śledzenia odwiedzin użytkownika na stronach internetowych firm zewnętrznych.

Wierzymy, że doświadczenia użytkownika na tej witrynie mogą ulec pogorszeniu w przypadku jego rezygnacji z wykorzystywania z plików cookie.

W naszych Zasadach ochrony prywatności dostępny jest również szczegółowy opis sposobu wykorzystywania zbieranych przez nas danych – kliknij tutaj.

Pliki cookie wykorzystywane przez tę stronę są podzielone na następujące kategorie:

Jakie są typy plików cookie i które z nich wykorzystujemy?

Istnieją dwa typy plików cookie:

  • Trwałe pliki cookie pozostają w urządzeniu użytkownika przez okres określony w pliku. Są one uruchamiane za każdym razem, gdy użytkownik odwiedzi stronę internetową, która stworzyła dany plik cookie.
  • Sesyjne pliki cookie mają charakter tymczasowy. Umożliwiają operatorom stron internetowych powiązanie działań użytkownika podczas sesji przeglądarki. Sesja przeglądarki rozpoczyna się, gdy użytkownik otworzy okno przeglądarki i kończy się po zamknięciu okna przeglądarki. Po zamknięciu przeglądarki wszystkie pliki cookie są usuwane.

Ogólnie rzecz biorąc, pliki cookie pełnią cztery różne funkcje i można je podzielić w następujący sposób: „ściśle niezbędne”, „wydajnościowe”, „funkcjonalne” i „związane z reklamami i ich odbiorcami”.

Ściśle niezbędne pliki cookie są potrzebne do poruszania się po stronie internetowej i korzystania z jej funkcji. Bez nich nie można korzystać z podstawowych usług, takich jak rejestracja czy koszyki zakupowe. Pliki cookie nie zbierają informacji o użytkowniku, które mogą być użyte do celów marketingowych czy zapamiętania odwiedzanych miejsc w Internecie.

Przykłady wykorzystywania ściśle niezbędnych plików cookie obejmują:

  • Ustawianie niepowtarzalnych identyfikatorów dla każdej osoby odwiedzającej witrynę, dzięki czemu można analizować dane liczbowe dotyczące strony.
  • Umożliwienie użytkownikom logowania się do witryny jako zarejestrowani użytkownicy.

Wydajnościowe pliki cookie zbierają anonimowe dane do celów statystycznych na temat sposobu korzystania z witryny internetowej. Nie zawierają danych osobowych i są wykorzystywane w celu poprawy doświadczeń użytkowników witryny.

Oto kilka przykładów sposobów wykorzystywania plików cookie:

  • Gromadzenie danych na temat wizyt na stronie internetowej, w tym liczby odwiedzających i liczby wizyt, czasu spędzonego na stronie, klikniętych stron lub miejsc, z których pochodzą odwiedzający.
  • W celu porównania z innymi witrynami internetowymi z wykorzystaniem danych zebranych przez akceptowane w branży firmy pomiarowe i badawcze.

Informacje dostarczane przez wydajnościowe pliki cookie pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób użytkownik korzysta ze strony internetowej; na przykład, czy użytkownik odwiedzał stronę wcześniej, co przeglądał lub kliknął i w jaki sposób znalazł naszą stronę. Możemy wtedy wykorzystać te dane w celu poprawy naszych usług.

Po zarejestrowaniu się na stronie internetowej możemy połączyć dane z analityki i jej plików cookie z informacjami dostarczonymi przez użytkownika, co pozwala nam bardziej spersonalizować korzystanie przez użytkownika ze strony. Robimy to na przykład poprzez rekomendowanie określonych treści na podstawie informacji o przeglądaniu lub dostosowanie treści wiadomości e-mail, aby były bardziej interesujące. Postępujemy tak wyłącznie po otrzymaniu od użytkownika odpowiedniej zgody.

Funkcjonalne pliki cookie umożliwiają użytkownikom dostosowanie wyglądu witryny internetowej: mogą one zapamiętywać nazwy użytkowników, preferencje językowe i regiony oraz mogą być używane w celu zapewnienia większej liczby usług osobistych.

Oto kilka przykładów sposobu korzystania z funkcjonalnych plików cookie:

  • Przechowywanie preferencji użytkownika
  • Ograniczanie liczby przypadków, w których wyświetlane są określone reklamy (zwane czasem „ograniczaniem częstotliwości”).
  • Zapamiętywanie, czy użytkownik był już na tej stronie internetowej, aby wiadomości przeznaczone dla odwiedzających po raz pierwszy nie były wyświetlane.

Pliki cookie dotyczące reklam i ich odbiorców są wykorzystywane w celu dostarczania reklam bardziej odpowiednich dla użytkownika, ale mogą również ograniczyć liczbę wyświetlanych reklam i być wykorzystywane do tworzenia wykresów efektywności kampanii reklamowej poprzez śledzenie kliknięć użytkowników. Mogą również zapewniać bezpieczeństwo w transakcjach. Zazwyczaj są one umieszczane przez zewnętrzne sieci reklamowe za zgodą operatora strony internetowej, ale mogą być też wprowadzane przez samego operatora. Zapamiętują one odwiedziny użytkownika, po czym wysyłają tę informację do innych organizacji, w tym innych reklamodawców. Nie umożliwiają one jednak identyfikacji użytkownika, ponieważ zebrane dane nigdy nie są powiązane z jego profilem.

Poniżej przedstawiono dwa główne sposoby wykorzystania plików cookie dotyczących reklam i ich odbiorców:

  • Reklamy oparte na zainteresowaniach (lub zachowaniach w Internecie) odpowiadają plikom cookie umieszczanym w urządzeniu użytkownika przez zewnętrznych dostawców usług, które pamiętają o aktywności przeglądania stron i grupują zainteresowania w celu zapewnienia ukierunkowanych reklam bardziej przydatnych podczas odwiedzania strony internetowej. Poprzednia aktywność przeglądania witryn w sieci może być także wykorzystywana do wywnioskowania informacji o użytkowniku, takich jak dane demograficzne (wiek, płeć itp.). Informacje te mogą być również wykorzystane do lepszego dopasowania reklam do użytkownika w domenie independent.co.uk.
  • „Retargeting” to forma reklamy opartej na zainteresowaniach, która umożliwia naszym partnerom reklamowym wyświetlanie reklam wybranych na podstawie aktywności przeglądania poza naszą stroną internetową. Umożliwia to firmom pokazywanie reklam użytkownikom, którzy wcześniej odwiedzili ich stronę internetową. Takie pliki cookie są zazwyczaj umieszczane w urządzeniu przez zewnętrzne sieci reklamowe.

Bez tych plików cookie reklamy w Internecie będą w mniejszym stopniu dostosowane do zainteresowań użytkownika. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat reklam opartych na zainteresowaniach, w tym w jaki sposób można zrezygnować z tych plików cookie, odwiedź stronę www.youronlinechoices.com

Jak kontrolować pliki cookie?

Możesz ograniczyć korzystanie z plików cookie na naszej stronie za pomocą narzędzia do zarządzania plikami cookie. Kliknij przycisk Zmień ustawienia prywatności wyświetlony w prawym dolnym narożniku każdej strony.

Należy mieć świadomość, że wszelkie preferencje zostaną utracone w przypadku usunięcia plików cookie, a wiele witryn nie będzie działać prawidłowo lub utraci pewne funkcje. Z tych względów nie zalecamy wyłączania plików cookie podczas korzystania z naszej strony internetowej.

Ponadto większość przeglądarek akceptuje pliki cookie automatycznie, ale można zmienić ustawienia przeglądarki, aby usunąć pliki cookie lub uniemożliwić automatyczną akceptację. Na ogół istniej możliwość sprawdzenia posiadanych plików cookie i ich indywidualnego usuwania, blokowania plików cookie innych firm lub plików cookie z konkretnych witryn, akceptowania wszystkich plików cookie, otrzymywania powiadomień o wydaniu pliku cookie lub odrzucania wszystkich plików cookie. Przejdź do menu „Opcje” lub „Preferencje” w przeglądarce, aby zmienić ustawienia, oraz sprawdź następujące łącza, aby uzyskać więcej informacji dotyczących konkretnych przeglądarek.

Ustawienia plików cookie w przeglądarce Firefox
Ustawienia plików cookie w przeglądarce Chrome

Umowa użytkownika

Korzystając z naszej strony internetowej, użytkownik wyraża zgodę na umieszczenie plików cookie w jego urządzeniu. Jeśli nie chcesz otrzymywać naszych plików cookie, nie możemy zagwarantować, że strona będzie działać w tak samo zadowalający sposób, jak w przypadku ich akceptacji.

Aplikacje mobilne i wykorzystanie informacji w mediach społecznościowych

Motorola Solutions na niektórych swoich witrynach internetowych zamieszcza narzędzia do obsługi mediów społecznościowych, aby umożliwić online wymianę informacji pomiędzy zarejestrowanymi użytkownikami tych portali. Są to fora internetowe, wiki, blogi i inne platformy społecznościowe.

Podczas rejestracji w narzędziu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych. Dane konieczne do rejestracji podlegają ochronione zgodnie z niniejszym Oświadczeniem o ochronie prywatności.

Po zakończeniu rejestracji wszelkie inne zamieszczane treści jak zdjęcia, informacje, opinie lub jakiekolwiek inne dane osobowe publikowane na platformach społecznościowych mogą być za zgodą użytkownika szeroko udostępnione innym użytkownikom zarówno w firmie Motorola Solutions jak i poza nią.

Jeśli nie życzą sobie Państwo, aby informacje te były w pełni dostępne, mogą Państwo anulować rejestrację w dowolnym momencie.   Jednak po anulowaniu rejestracji mogą Państwo nie być w stanie korzystać z tych platform społecznościowych.

Fuzje, przejęcia lub sprzedaż

Możemy sprzedawać lub kupować inne spółki lub podmioty. W takim przypadku możemy przekazać lub przydzielić informacje, które zebraliśmy w odniesieniu do części podlegającej takiej fuzji, przejęciu, sprzedaży lub innej formie zmiany kontroli do innej spółki. W przypadku takich transakcji Państwa dane osobowe mogą zostać uwzględnione jako część przekazywanych aktywów. W związku z tym taka spółka przejmie prawa i obowiązki dotyczące Państwa danych osobowych zgodnie z postanowieniami niniejszej Polityki prywatności. Za Państwa zgodą, że możemy odpowiednio przydzielać, sprzedawać, licencjonować lub przekazywać wszelkie przekazane przez Państwa dane osobowe stronom trzecim bezpośrednio zaangażowanym w przekazanie lub rozdysponowanie tego typu aktywów.

Ponadto w mało prawdopodobnym przypadku bankructwa lub niewypłacalności Państwa dane osobowe mogą zostać uwzględnione w aktywach przekazywanych stronom trzecim.

 

 

Jakie mam możliwości wyboru w zakresie zbierania, wykorzystywania i przekazywania moich danych osobowych?

Firma Motorola Solutions lub jej partnerzy biznesowi mogą od czasu do czasu wysyłać do Państwa wiadomości e-mail lub oferty handlowe przesyłane pocztą dotyczące naszych produktów i usług. Jeżeli nie chcą Państwo otrzymywać takich informacji, należy poinformować nas o tym podczas udostępniania nam danych osobowych lub postępować zgodnie z zawartymi w korespondencji instrukcjami w celu usunięcia nazwiska z naszych list adresowych.  Preferencjami dotyczącymi komunikacji można zarządzać za pośrednictwem Centrum Preferencji Komunikacji.

W przypadku niektórych promocji będziemy zwracać się z prośbą o podanie adresu poczty elektronicznej, aby móc poinformować Państwa o wygranej. Uczestnictwo w tego typu promocjach związane jest z możliwością otrzymywania wiadomości e-mail dotyczących promocji. Czasami takie promocyjne wiadomości e-mail mogą zawierać reklamy ukierunkowane. Jeżeli nie chcą Państwo otrzymywać takich reklam, mogą Państwo zdecydować o nieuczestniczeniu w takich promocjach lub konkursach.

Motorola Solutions zwraca uwagę, że poprzez odmowę podania danych osobowych oraz poprzez wycofanie zgody na wykorzystywanie danych osobowych do celów identyfikacji, niemożliwy staje się udział w różnego rodzaju programach lub działaniach sponsorowanych przez Motorola Solutions.

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w niektórych krajach, kontaktując się z firmą Motorola Solutions mogą Państwo również skorzystać z prawa dostępu do swoich danych osobowych (wglądu do nich, ich poprawiania, zmieniania lub usuwania). Poszczególni klienci są odpowiedzialni za dostarczenie firmie Motorola Solutions dokładnych i kompletnych danych osobowych oraz skontaktowanie się z firmą Motorola Solutions, jeśli wymagana jest korekta tych danych. Dokładamy wszelkich starań, by informacje o klientach były poprawne.  

Po utworzeniu „profilu użytkownika” w witrynie internetowej firmy Motorola Solutions można zmieniać podane przez siebie informacje, odwiedzając tę sekcję witryny i ponownie podając swoje dane.

W razie pytań dotyczących praktyk ochrony prywatności obowiązujących w firmie Motorola Solutions prosimy o kontakt na adres privacy1@motorolasolutions.com. Wnioskami o anulowanie subskrypcji (rezygnację z otrzymywania) wiadomości od firmy Motorola Solutions można zarządzać tutaj. Zapytania i prośby można również kierować na adres:  

Motorola Solutions UK Limited
Data Protection Office
Nova South
160 Victoria Street
London, SW1E 5LB
United Kingdom

Jak się z nami skontaktować?

W przypadku innych pytań, uwag lub wątpliwości dotyczących naszych praktyk ochrony prywatności lub chęci skorzystania z przysługujących praw zgodnie z obowiązującymi przepisami prosimy o kontakt z naszym Biurem ds. prywatności pod adresem privacy1@motorolasolutions.com. Prosimy podać swoje imię i nazwisko oraz dane kontaktowe wraz z zapytaniem.

Motorola Solutions UK Limited
Data Protection Office
Nova South
160 Victoria Street
London, SW1E 5LB
United Kingdom

Punkty kontaktowe w UE ds. ochrony prywatności

Firma Motorola Solutions, Inc. wyznaczyła konkretnych przedstawicieli, z którymi można się kontaktować w UE w następujących krajach: Niemcy, Grecja, Włochy, Polska, Portugalia, Hiszpania i Wielka Brytania Można również wysłać e-mail na adres privacy1@motorolasolutions.com podając kraj zamieszkania, a my skierujemy Państwa do odpowiedniego przedstawiciela ds. ochrony danych osobowych firmy Motorola Solutions w UE.